Oruç ve İş Sağlığı Güvenliği
Oruç ve İş Sağlığı Güvenliği: Çalışırken oruç tutmak insanları zorlayabiliyor özellikle yaz aylarına denk gelen oruç zamanları çalışanlara iş sağlığı açısından oldukça zorlu zamanlar yaşatabiliyor. Uzmanlar, özellikle gün içinde yoğun bir tempoda çalışanlara, sahura kalkmalarını tavsiye ediyor. Oruç tutanlar için en verimli çalışma saatleri ise; 10.00 ile 16.00 arası saatleri öneriliyor.
Oruç Tutanlarda Görülen Fizyolojik Değişiklikler
- Kalp atışı sayısı azalır.
- Düşük şeker koması görülebilir.
- Uzun süren açlıklarda dikkat, algılama ve kavrama gibi fonksiyonlarda azalma izlenir.
- Uzun açlıklar ve yüksek sıcaklıkta vücutta aşırı su ve tuz kaybına bağlı halsizlik, bitkinlik ve hatta bayılma olabilir.
- Uyku düzeninde bozulmalar olabilir.
Oruçluyken Ortaya Çıkan Baş Ağrısı
Özellikle Ramazan’ın ilk günlerinde, ilk günlerinde kafein (kahve) ve nikotin (sigara) eksikliğine bağlı olarak baş ağrıları görülür. Bu nedenle Ramazan’dan bir iki hafta öncesinden bu alışkanlıklar azaltılmalıdır. Kolalı içeceklerden uzak durulmalıdır. İftardan sonra bol meyve çayı içilebilir.
Çalışma Hayatı ve Oruç
Çalışan insanların oruç nedeniyle performanslarında düşmeler olabilir. Yeterince konsantre olamama, verimli çalışamama problemleri yaşanabilir.
İş sağlığı ve güvenliğinde risk oluşturan bu sorunların nedenleri ile şu şekilde sıralanmaktadır;
- Sahura bağlı uyku düzenindeki bozulmalar
- Ramazan’da kurallara uygun beslenmeme
- İftarda aşırı yemek yeme
Çalışanlar İçin Oruç Tutarken Alınması Gereken Önlemler
Yukarıda belirtilen vücut etkileri görüldüğü üzere iş kazaların temel sebepleri arasında yer almaktadır. Bu durumun önüne geçmek için çalışma sahalarında aşağıdaki önlemler alınabilir.
- Daha sık sağlık kontrolleri gerekecektir.
- Sağlık kontrolleri dışında oruçlu süreye özel olarak orucun vücut üzerine etkileri ve bu durumların işçilere olası problemleri hakkında bilgi ve eğitim verilmelidir.
- Ustabaşı, formen, mühendis ve diğer yetkililere işçilerin davranış değişikliklerinin takip edilmesi yönünde eğitim verilmeli ve takibi yapılmalıdır.
- Dinlenme süreleri ve sıklığı arttırılmalı, işçilere bu konuda bilgi verilmelidir.
- İş güvenliği uzmanları tarafından saha kontrolleri arttırılmalıdır.
- İftardan sonra çalışmaların devam etme durumunda iftar yemeği için çalışanı zorlamayacak ve yormayacak menü tercihleri yapılmalıdır.
- Diabet hastaları, sürekli ilaç kullanması gereken kişiler, mide ülseri olan kişiler, böbrek yetmezliği olan kişiler tespit edilerek bu kişiler ile oruç tutulmamasına yönelik özel görüşme yapılabilir. Ayrıca Sara hastalığı, Çeşitli ruh hastalıkları bulunan kişilerde riskli çalışan grubu arasında yer almaktadır.
- Çalışanların çalışma bölgeleri değiştirilerek daha az riskli bölgelerde geçici olarak çalıştırılabilirler.
- Personel birimi tarafından çalışanların yıllık izinleri ramazana denk getirilebilir ve üretim planlamaları bu ay için özel olarak değiştirilebilir.
Beslenme
Gün içerisinde aktif bir şekilde çalışıyorsanız ramazan sofrasında yememeniz gerekenler;
- Şeker ve şekerli tatlılar
- Hamur işi,çikolata
- Alkollü ve Gazlı içecekler
- Yağda kızartma ve kavurmalar
- Kuruyemişler
- Bütün yağlı yiyecekler
- İçeriği belli olamayan hazır gıdalar
- Margarin, tereyağ,kuyruk yağları
Acil Durum ve İlk Yardım
- Bayılır gibi olma ve bayılır durumunda düz bir zemine yatırıp her iki bacak 30CM. yukarı kaldırılmalıdır. ” Şok Pozisyonu”
- Araç kullanırken gözlerde kararma, konsantrasyon bozukluğu hissedildiğinde aracı uygun yere park edip hemen 2 adet kesme şeker tüketilmelidir.
- Tansiyon düşüklüğünde oturtulmalı veya şok pozisyonu alıp hafif tuzlu sıvı alınmalıdır.
Oruçlu Olarak Yüksekte Çalışma
- Yüksekte çalışacakalrın yüksekte çalışmalarında sakınca bulunmadığını belirten ağır ve teklikeli işlerde çalışanlara ait sağlık raporları alınmalıdır.
- Yılda bir defa periyodik sağlık kontrollerinden geçilmelidir.
- Tansiyon, baş dönmesi, yükseklik korkusu,şeker ve kalp damar hastalığı olanlar mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir.
Oruçlu Olarak Yüksekte Kapalı Alanda Çalışma
- Yüksekte kapalı alanlarda çalışma durumunda en fazla bir saat çalışmadan sonra 15 dakika dinlenmeleri önerilmektedir.
- Yüksekte çalışma durumunda değişimli çalışma önerilmektedir.
- Göz kararması, baş dönmesi,ter boşanması, el ayak titremesi gibi rahatsızlıklar hissedildiğinde yerinden kıpırdamadan yardım istenmeli ve yetkiliye haber verilerek çalışma bırakılmalıdır. Bu şikayetler orucun ilerleyen zamanlarında görülebilir.
- Eğik veya uzanarak yapılan çalışmalarından sonra birden bire ayağa kalkılmamalı, hareket edilmemeli, bir müddet dinlendikten sonra hareket edilmelidir.
- İleri saatlerde yüksekte boşluk kenarında kapalı alanlarda çalışılmamaya özen gösterilmelidir.
Efor OSGB İstanbul; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinizde güvenilir çözüm ortağınızdır. Efor OSGB ile çalışanlarınız ve işyeriniz hep GÜVENDE!