Okullarda İş Sağlığı ve Güvenliği
Okullarda da işyerleri gibi uygulanması zorunlu olan iş sağlığı ve güvenliği unsurları vardır. Özellikle en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızı neredeyse bütün gün okullara teslim ediyoruz ve okullarda iş sağlığı ve güvenliği önlemleri tam olarak uygulanıyor mu ? Öğrenciler dışında okul içerisinde çalışanlarda aynı risk kategorisinin içine giriyor. Tam olarak iş sağlığı ve güvenliği hakkında öğrenciler ve çalışanlar bilinçlendirilmeli ve olası bir tehlikeye hazır hale getirilmelidirler.
Okullarda iş sağlığı ve güvenliği 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, sadece iş yerleri için değil okullar için de hükümler içeriyor. İşveren sıfatıyla okul müdürleri, çalışan ve hizmet veren sıfatıyla öğretmenler kanun ve yönetmeliklerindeki hususları uygulamakla zorunludur. İş sağlığı ve güvenliği ISG uygulamalarının okullar açısından yeni bir iş yükü oluşturmakla birlikte sağlık-güvenlik boyutunu ön plana çıkartacağı anlaşılıyor.
Gün içerisinde okullarda iş sağlığı ve güvenliğine aykırı pek çok durumla karşılaşabiliyoruz bunlardan en sık görülen iş kazaları Fiziksel olarak elle bir nesne taşımak vücuda direk olarak kuvvet uygulamanız anlamına gelir. Bu durum olası bir kazayla karşı karşıya kalabilme ihtimali arttırır. Güvenliği tek tehdit eden unsur ağır bir nesne kaldırmak değildir aynı zamanda nesneleri kaldırma, itme, çekme, tutma, indirme,fırlatma, taşıma, yazma, temizleme gibi eylemlerde okullarda gün içerisinde bol miktarda gerçekleştirilen eylemler. Okullarda iş sağlığı ve güvenliği kapsamında gerekli önlemler alınmazsa bu eylemler dikkatsizce gerçekleştirildiğinde sonuç olarak ağır hasarlara sebep olabilir.
İş sağlığı ve güvenliği unsurunu tehdit eden faktörlerin tespiti için öncellikle risk değerlendirmesi yapılması gerekir. Acil durum eylem planı, korunma, tahliye gibi durumlarda Öğrencilerin ve çalışanların ani bir olayda nasıl davranması gerektiğini bilmeli ve olası olaylara karşı bilinçlendirilmelidirler. Bu nedenle okulda acil durum eylem planı oluşturulmalıdır. İş güvenliği uzmanı belirleyeceği zamanlarda okulda yangın tatbikat yaptırarak uygulamalı şekilde okul içinde bilinçlendirme sağlamalıdır. İşyeri hekimi, öğrenciler, öğretmenler olmak üzere okul içinde olası sağlık durumlarını kontrol etmekle ayrıca, okul hizmet yetkililerinin (yemekhane çalışanları) hijyen ve sağlık kontrollerinden sorumludur. Okul içinde acil durum sırasında acil durum eylem planı gözeterek, ekiplerin kurulması ve bu ekiplere yangın eğitimi, ilk yardım eğitimi gibi temel eğitimlerin verilerek sorumluluk üstlenmesi sağlanmalıdır.
Özellikle okul tamiratları ve periyodik bakımlarının tam yapılamaması. Alt iş verenlerden sağlanan yemek, servis, kantin gibi hizmetlerin okul yönetiminin kontrol ve denetminden geçmemesi okullarda iş sağlığı ve güvenliği açısından en büyük ihmaller arasında bulunuyor. Ancak bu konu çok önemli olup oluşacak olan herhangi bir iş kazasında okul yönetimi ve okul aile birliği sorumlu tutulabilmektedir. Tüm okul yöneticilerinin bu konuya özel önem göstermesi ve önlem alması şarttır. Bir okul müdürü çatı tamiratı yapan kişinin çatıdan düşerek iş kazası sonucu ölmesi sebebiyle sorumlu tutulacaktır. Yemekleri hazırlayan kişinin veya güvenlik görevlisinin bu konuda gerekli evraklarının olmaması sebebi ile öğrencilerin başına geleceklerden sorumlu tutulabileceklerdir.
OSGB hizmetleri arasında bilinçlenmenin en fazla önemli olduğu yerlerden biri olan okullarda, EFOR OSGB uzman kadrosu ile birlikte bilinçlendirme faaliyetlerine de fazlası ile değer vermektedir. İstanbul OSGB, bütün okullar için düzenlenmesi gereken risk değerlendirme, acil durum ekiplerinin oluşturulması, İSG panosunun ve çalışma planının hazırlanması gibi zorunlu olan hususlarda da okul ile birlikte çalışarak gerekli işlemleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmektedir.
Okullarda İş Güvenliği Yönetmeliği
Okullar genel olarak çok kalabalık alanlar olduğu için okul içi ve okul dışı olmak üzere bir çok risk unsuru ile karşı karşıya kalabilir. Bakanlık tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre 50 kişiden fazla öğretmen ve personelin görev alacağı okullarda iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görev almak zorundadır. Okulun mimari yapısına bağlı olarak risk değerlendirmesinin yapılması da şarttır. Acil çıkış kapılarının ve acil çıkış levhalarının hazırlanması, kontrol listelerinin yapılması en önemli görev ve sorumluluklardandır. Yangın tedbirleri, okul elektrik tesisatı, ortak kullanım alanlarından olan tuvaletlerin kullanım koşulları gibi birçok durum tek tek ele alınmalı, uygunsuzluk halinde uygun hale getirilmelidir. İş güvenliği uzmanı ve okul içi yönetiminin sürekli iletişim halinde olarak olası durumlardan anında haberdar olunması da oldukça önemlidir.
Efor OSGB | İş Sağlığı ve Güvenliğiniz Emin Ellerde