Ofis Çalışanlarında Meslek Hastalıkları – İnsanların hayatını ve sağlığını tehlikeye atan en riskli meslek gruplarından bahsederken genellikle madende çalışanları yada inşaat çalışanları gelir aklımıza. Ama iş sağlığı ve güvenliği açısından tam zamanlı ofis çalışanlarınında karşılaştığı riskli meslek hastalıkları vardır. Ofis çalışanları verilen mola kurallarına uyum sağlamazsa yada doğru duruş pozisyonunu benimsemediği takdirde sürekli tekrar edilen hareketlerin verdiği sonuç acıtıcı olabilir.
Ofis Çalışanlarında Meslek Hastalıkları Nelerdir ?
Göz Yorgunluğu ve Miyopluk (İleriyi Görememe)
Zamanının çoğunu bilgisayarlarla geçiren ofis çalışanları genel olarak göz yorgunluğundan şikayet ederler. Araştırmalara göre ofis çalışanlarının %80 lik bir kesimi ilerleyen dönemlerde göz hastalıklarından şikayet etmeye başlarlar. Unutmayın gözlerinizi bilgisayarlara odaklamak için çok zaman harcamak, miyop olma riskinizi bile artırır. Ofis çalışanı olarak iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak başınıza gelebilecek meslek hastalıklarının önüne geçebilirsiniz.
Ofis çalışanlarında yaşanan göz hastalıklarının genel nedeni ;
• Bilgisayara çok uzun süre odaklanmak
• Mola vermeden çalışmaya çalışmak
• Göz kırpma aktivesini oldukça az yapmak
• Yanlış yerleştirilmiş çalışma masası
Kas İskelet Sistemi Hastalıkları
Kas ve iskelet sistemi rahasızlıkları ikinci yaşanan en büyük sorunlarından birisidir. Hareketimizi sağlayan kas iskelet sisteminin hastalıkları, 18-64 yaş grubundaki çalışan insanlarda fonksiyonel kısıtlılığa neden olan etkenler arasında ilk sırayı almaktadır. Ayrıca bu sistemin yumuşak dokularının kümülatif travmatik rahatsızlıkları, modern toplumlarda hızlı bir artış göstermektedir.
Ofis çalışanlarının en riskli meslek hastalıkları arasında olan kas ve iskelet sistemi hastalıklarından oldukça yüksek oranda etkilenmektedir. Bu hastalıklarda genelde sistem eklem ve eklem dışı yapıları sıklıkla zarar görür.
Ofis çalışanlarında belirtilen başlıca kas iskelet sistemi meslek hastalıkları
• Boyun sorunları
• Bel sorunları
• Yumuşak doku bozuklukları (sinir sıkışmaları, kas gerginlikleri ve kısalmaları, dolaşım bozuklukları, aşırı kullanım bozukluklar)
Stres
Stres bir çok sebepten kaynaklanırken bilgisayarda sürekli çalışmak bunlardan biridir. Zihinsel yorgunluk stresi getirir. Zihinsel yorgunluk 3 saatlik molasız bir çalışmadan sonra ortaya çıkar. Halbuki zihnimizin 90 dakika sonra mutlaka bir molaya ihtiyacı vardır.
İş yerlerinde artan stres yükünün yol açtığı hastalıklardan en belirgin olanları aslında toplumda da en yaygın görülen hastalıklardır. Bunların başında kalp-damar hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları, tükenme sendromları(Karoshi), depresyon ve anksiyete, bunların yol açtığı intiharlar ön plana çıkmaktadır. Bunlardaki artış kişilerde ciddi davranışsal değişikliklere yol açmakta, sağlığı tüketici alışkanlık ve bağımlılıkların artışına yol açmaktadır. Bu davranışsal değişiklikler toplumda alkol tüketimi ve ilaç bağımlılığının, sigara tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Bunların sonucunda bir boş vermişlik oluşmakta, kişiler sağlıksız diyetlere yönelmekte, yetersiz fiziksel aktiviteler ve uyku sorunları oluşmaktadır. Bu da strese bağlı hastalıkların daha da artışına yol açmaktadır.
Efor OSGB İstanbul; Tecrübeli İş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleriyle İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinizde kaliteli ve güvenilir OSGB’dir. Efor OSGB ile Geleceğe GÜVENLE Bakın!