Klima Yoluyla Bulaşan Hastalıklar

Bilinçsiz Klima Kullanımı Hasta Ediyor!

Klima Yoluyla Bulaşan Hastalıklar | Günümüzde klima, yaz aylarının sıcağından ve neminden korunabilmek için hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Küresel ısınma nedeniyle sıcaklıkların her geçen yıl daha da artmasıyla klima kullanımında da artış yaşandı. Ancak mekanlarda ve araçlarda kullanılan klimaların yanlış kullanımından doğan zararları da azımsanmayacak kadar fazla. Klimanın bilinçsiz kullanımı kas ağrıları başta olmak üzere tutulmalara, enfeksiyon hastalıklarına ve alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Bilinçsiz klima kullanımında çocuklar, yaşlılar, şeker hastaları ve böbrek yetmezliği olan kişiler daha çok tehlike altındadır. Çünkü bu gruptaki kişilerin vücut dirençleri klimanın havaya saçtığı bakteriler nedeniyle daha da zayıf düşebilir.

Klima kaynaklı sağlık problemleri genellikle bilinçsiz veya aşırı kullanım sebebiyle görülür. Sıcak yaz günlerinde mekan içi ve dışındaki sıcaklık farkı ve ani hava değişimi vücut direncini düşürür. Bu durum da viral enfeksiyonların sık görülmesine sebep olur. Özellikle klima ilk çalıştırıldığı zamanlarda filtresinde biriken mikroplar havaya karışarak enfeksiyonlara neden olabilir. Enfeksiyona bağlı olarak zatürre başta olmak üzere çeşitli hastalıklar da gelişebilir. Bilinçsiz klima kullanımında çocuklar, yaşlılar, şeker hastaları ve böbrek yetmezliği olan kişiler daha çok tehlike altındadır. Çünkü bu gruptaki kişilerin vücut dirençleri klimanın havaya saçtığı bakteriler nedeniyle daha da zayıf düşebilir.

Klima Yoluyla Bulaşan Hastalıklar

Klima yoluyla bulaşan hastalıklar konusunda en önemli hastalığın “klima hastalığı” olarak da adlandırılan “Lejyoner hastalığı”  Legionelle Pneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu bir zatürredir. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda çoğalıp buralardan ortam havasına dağılmaktadır. Salgınlar sıklıkla otel ve hastanelerde olmakla birlikte, tek tek vakalar olarak da bildirilmiştir. İnsandan insana bulaştığı görülmemiştir. Akciğerlere girişi için saptanan en önemli yollar, solunum cihazları, havalandırma sistemleri ve hastanelerde solunum yollarına uygulanan birtakım işlemlerdir. Hastalık vücut direnci düşük kişilerde daha kolay yer edebilir. Şeker hastaları, alkolikler, kemoterapi hastaları, kronik böbrek ve akciğer hastalığı olan kişilerde oluşumu daha yüksek oranlardadır. En yaygın kolaylaştırıcı faktör sigara içilmesidir. Bu hastalığa yakalanan kişilerde, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateş gibi belirtilerin ön planda olduğu bunun yanı sıra, başlangıçta kuru öksürük hastaların önemli kısmında görülür, bulantı kusma, ishal gibi sindirim sistemi bulguları da yaygındır, bunlara ek olarak ajitasyon, konsantrasyon bozukluğu ve hatta koma bile görülebilir.

Özellikle iyi temizlenmeyen klimalarda üreyebilecek küf mantarlarının alerjik rinit ve alerjik astıma sebep olabileceği, araçlardaki klimaların doğru kullanılmamasının da sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felci gibi sorunlara neden olabildiğini, bu yüzden araçlarda klima kullanırken havanın direkt yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirilmesi bu sorunların oluşmasını engelleyebilir.

Klima çarpması yaşandıysa hemen işyeri hekimine görünün

Klima çarpması sonucu rahatsızlık yaşayan kişiler hemen konusunda uzman bir işyeri hekimine başvurmalıdır. Ardından şikayetleri ortadan kaldıracak ilaç tedavisine başlanmalıdır. Klima nedeniyle ortaya çıkan zatürre tedavisinde ise 15-20 gün süresince hastaya antibiyotik verilir. Uygun doz ve sürede kullanıldığında hasta tamamen iyileşir. Ayrıca klimanın ortamdaki nem oranını azaltması kronik bronşit hastası olan kişilerin balgamlarını dışarı atmalarını da zorlaştırır. Bu sebeple kronik bronşit hastalarında öksürük, nefes darlığı gibi şikayetler daha sık görülür. Klima çarpması sonucu öksürük, ateş, yorgunluk gibi bulgular görülüyorsa grip ile karıştırılmamalı, zatürre başlangıcı olabileceğinden hemen bir göğüs hastalıkları uzmanından yardım alınmalıdır.

Efor OSGB istanbul | İş Sağlığı ve Güvenliği Bizimle Emin Ellerde!…