Afet ve Acil Durumlarda Hayatı İdamede 5 Temel Unsur
Afet ve acil durumlarda ve hayatı idame gerektiren konular sadece doğada başımıza gelebilecek sorunlar değildir. Günlük yaşamda trafik kazaları, deprem, sel ve çığ düşmesi gibi birçok acil durumla karşılaşmak mümkündür. Kendine güvenen, neyi nasıl yapacağını bilen ve doğru ekipman seçimi yapabilen birey, kendi hayatını ve çevresindeki birçok kişinin hayatını kurtarabilir. Afet ve acil durumlarda hayatı idamede 5 temel unsur çok önemlidir:
- Hayatta kalma isteği
- İçecek
- Ateş ve ısınma
- Barınma
- Yiyecek
Hayatta Kalma İsteği
Hayatta kalma psikolojisi, planlama, doğada sağlıklı kalma, acil yardım, alet yapımı ve diğer tüm ihtiyaçları planlamak; bilgi ve becerilerine güvenmekten başlar. Eğer doğada kaybolduysanız ilk ve en önemli aşama mevcut durumunuzu ve konumunuzu korumaktır. Unutmayın ki kurtarma ekipleri sizi ilk olarak kaybolduğunuz yerden aramaya başlayacaklardır.
İçecek
Hayatı idamede su kadar önemli bir ihtiyaç yoktur. Vücudumuzun % 70’i sudur ve vücuda düzenli olarak alınması gereken bir ihtiyaçtır. İnsan, farklı iklim şartlarına bağlı olarak günde en az 2,5 lt su içmelidir. Yemek yemeden çok daha uzun süre yaşamak mümkünken susuz hayatta kalma süresi 3 ile 5 gündür. Su kaybını önlemek için güneşten korunulmalıdır. Su tüketirken vücudun çok sıcak olmaması daha faydalı olur, alınan suyu vücuda entegre etmek için ayrıca enerji harcanmasını önlemek için suyu gölge ve serinde içmek daha yararlı olacaktır. İçme suyunun temiz olmadığından şüpheleniyorsak basit arıtma yapabiliriz. Basit arıtma; en alta kum, üzerine ince taş, en üste ise çakıl taşlarını koymak suretiyle yapılır. Su mümkünse kaynatılıp içilmelidir; bunun için metal kap, pet şişe vs. kullanılabilir; eğer hiçbir materyal yok ise büyük kayadaki oyuğun içerisine su koyup ateşte ısıtacağımız taşları bu oyuğun içerisine atarak ısı transferi yapıp oyuktaki suyu kaynatabiliriz.
Ateş ve Isınma
Ateş hem hayatta kalma isteğini artıracak hem de çevredeki yabani hayvanların saldırısını engelleyecektir. Aynı zamanda yiyecek ve içeceklerin pişirilip kaynatılmasında ve vücut ısısının korunmasında da fayda sağlayacaktır. Barınma Doğada hayatta kalmak, dinlenmek ve yabani hayvanlardan korunmak için öncelikli olarak doğal alanlardan, ağaçlardan, pançodan ve yıkılmış ağaçların etrafını dallarla kaplamak suretiyle yapılan geçici barınaklardan faydalanabiliriz. Yiyecek Eldeki yiyecekler idareli kullanılmalıdır. Bunun yanında basit tuzaklar kurularak av hayvanları da yakalanabilir.
Barınma
Doğada hayatta kalmak, dinlenmek ve yabani hayvanlardan korunmak için öncelikli olarak doğal alanlardan, ağaçlardan, pançodan ve yıkılmış ağaçların etrafını dallarla kaplamak suretiyle yapılan geçici barınaklardan faydalanabiliriz.
Yiyecek
Eldeki yiyecekler idareli kullanılmalıdır. Bunun yanında basit tuzaklar kurularak av hayvanları da yakalanabilir.
2013 yılından beri İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Ortak Sağlık Güvenlik Birimi olarak hizmet veriyoruz.
Efor OSGB istanbul | İş Sağlığı ve Güvenliğiniz Emin Ellerde!…