Güvenlik Kültürü Nedir ?

Güvenlik Kültürü Nedir

Güvenlik Kültürünü Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Güvenlik Kültürü Nedir – Güvenlik kültürü sergilemeyen bir kuruluşu tanımlamak aslında çok daha kolay. Artan sigorta oranları ve olası dava sorunları ile birlikte tekrarlayan yaralanma sorunları güvenlik kültürü olmayan bir işletmede kolaylıkla görülebilir. Bu işletmeler, çalışanlarda yeterli iş güvenliği bilinci oluşturamadığı için eldiven, gözlük veya kulak tıkacı yanlış bir şekilde takılırsa birisini uyarma zahmetine girmezler. Yönetim ve işçiler bazen emniyet prosedürlerini görmezden gelirler ve güvenlik en önemli öncelik olarak ele alınmaz, işletme tarafından ne güvenlik konusu ele alınır ne de güvenlik prosedürleri tam olarak yerine getirtilir.

Güçlü bir güvenlik kültürü geliştirmenin, olayları azaltmada önemli bir etkiye sahip olduğunu ve güvenlik kültürünün gelişiminin, yöneticiler ve denetçiler için en önemli öncelikdir.

Güvenlik kültürü işletmenizi nasıl etkiler ?

 

1) Liderlikten Yatırım

Etkin bir güvenlik kültürü oluşturmak en baştan başlar. Liderlik, güvenliği bir satır öğesinden daha fazlası olarak görmeli ve yaralanmaları öngörmek ve önlemek için kaliteli iş güvenliği uzman eğitimi ve teknolojisi dahil olmak üzere uygun kaynaklara yatırım yapmalıdır. Bu yaklaşım, güvenliğin bir organizasyon içindeki günlük operasyonların önemli bir bileşeni olarak vurgulanmasını sağlar.

2) Güvenlik Prosedür ve Politikalarını Belirleme

Güvenlik prosedürleri işletmenizin genelinde kurulmalı ve gerekli görevlendirmeler yapılmalıdır. Tüm politika ve prosedürlerin net bir şekilde açıklandığından ve anlaşıldığından emin olun. Açık yazılı talimatlar verin ve ekipman kullanmaya başlamadan,görevleri ilk kez gerçekleştirmeden önce çalışanlarla görüşün. İşçilerin ne yapmaları gerektiğini bilmelerini sağlayın ve gerektiğinde ek dillerde talimatlar verin.

3) Çalışanların Güvenlik İçin Sorumlu Olmasını Sağlayın

Güvenlik kültürünü yaratmada gerçekten mükemmel olan işletmelerde, güvenliğin çok önemli olduğu ve güvenlik kültürünün gereklerinin yerine getirildiğini çok net bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Her çalışan sadece güvenli olmakla kalmayıp etrafındakilerin güvende olduğundan emin olmakla sorumludur. İşçilerinizi güvenlik planlama sürecine dahil ederek “kendi” güvenliklerine sahip olmalarını sağlayın.

4) Sürekli İyileştirme

Yukarıdaki adımlar atıldıktan sonra, sürekli olarak ilerlemek ve iyileştirmeler yapmak önemlidir. Bir dizi sürekli iyileştirme adımı işletmenizde kurulmalı ve ölçülmelidir. Bu, kuruluşunuzun bir güvenlik kültürü oluşturmaya etkin bir şekilde bağlı kalmasını sağlamaya yardımcı olacak ve sonuçlar hakkında rapor sunacaktır.

Şirketler bir güvenlik kültürü geliştirdiklerinde , daha düşük olay oranları, yüksek iş hacmi ve daha yüksek üretkenliğe sahip olma eğilimi gösterirler . Yönetim, güvenliğin değerini anlar ve çalışanların kendilerini güvende ve desteklendiklerini hissetmelerine yardımcı olarak en üst düzeyde çalışmasına yardımcı olur.

Efor OSGB | Sağlık ve Güvenlik – Herzaman Heryerde

isggm