Soğuk Hava Şartlarında Çalışma

Soğuk Hava Şartlarında Çalışma ve İş Sağlığı Güvenliği

Soğuk hava şartlarında çalışma konusunda iş sağlığı ve güvenliği önem arz etmektedir. Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte geçmişte yaşadığımız doğal felaketleri daha çok hatırlar olduk. Doğal felaketlerin getirdiği yıkımlar şehirlerde, evlerde, işyerlerinde oldukça büyük olumsuz etki bırakıyor. Hem maddi olarak özellikle manevi olarak bu durumları yaşıyoruz. Doğal felaketlerinde dışında kış mevsimi kendini iyice his ettirdiği bu günlerde trafik kazları başta olmak üzere pek çok kaza yaşanıyor. Ve her gün neredeyse milyonlarca ramak kaza olayı yaşanıyor.

Soğuk hava şartlarında İşyerinde çalışma ortamında alınması gereken önlemleri kısaca yazmak gerekirse;

– Çalışanlarınızla iletişim kurun ve bir tahliye planı gözden geçirin veya oluşturun. İşletmeler, bir felaket durumunda tahliye ve acil müdahale planına sahip olmalıdır.
– Öncelikle kış aylarında trafikte pek çok kaza yaşanıyor. Bu kazaların neredeyse % 60’ı iş kazası statüsünde değerlendirilebilir. Çalışanlarınızın güvenliğini almaya önce trafikten başlayın. Çalışanları iş yerine getiren servis sürücüsü gerekli eğimlere ve tecrübeye sahip olması gerekiyor. Firmada çalışan veya hizmet veren tüm sürücüleri Kış Mevsiminde Güvenli Sürüş eğitimine tabi tutun. Personelin taşınmasında kullanılan servis araçlarının kış mevsimi başında mutlaka kontrol edilip, eksiklerinin giderilmesi sağlanmalıdır. Araçlarda yapılacak hazırlıkları; Kış lastiği takılması, Cam sularına antifiriz ilave edilmesi, araçta çekme halatı ve zincir bulundurulmasını, araç içi kaloriferlerin kontrol edilmesi şeklinde özetleyebiliriz.

-Risk analizine trafikteki riskleri eklemeyi unutmayın. Firma araçlarında araç takip sistemi takılmasını sağlayın ve düzenli olarak hız limitlerine uyulup uyulmadığını kontrol edin.

– Başta iş elbiseleri, ısıtıcılar ve kazan daireleri gelmektedir. Çalışanların kış şartların dan olumsuz etkilenmemeleri için bu mevsim de kullanılacak iş elbiselerinin mutlaka iklim şartlarına uygun olması sağlanmalıdır. Çalışanlara kalın elbiselerin yanında termal içlik verilmesi bir çözümdür. Isıtıcıların ve kazan dairelerinin bakım ve kontrollerinin mutlaka yapılmış ve kışa hazır olması sağlanmalıdır.

-İşyerlerinde özellikle dış alanda meydana gelebilecek buzlanmaların önlenmesi için tuzlama veya solüsyon hazırlıklarının yapılması araç kazalarının ve kayarak düşme kazalarının önüne geçecek önemli bir çalışmadır.

-Dış alanda yolların, merdivenlerin ve rampaların mutlaka düzenli olarak temizlenmesi ve buzlanması engellenmelidir.Kardan dolayı fabrika yollarının kapanması veya çatılardan kar ve buz kütlelerinin düşmesi de çalışanların kaza geçirmesini sebebiyet verecek çok önemli bir husustur.

Yukarıdaki hususların yapılması kış mevsiminin en az hasarla atlatılması için yararlı olacağından dolayı firmalar hazırlandıkları Acil Durum Eylem Planlarında Kış Hazırlıklarına da yer vermelidir.

Efor OSGB İstanbul; Tecrübeli İş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleriyle İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinizde kaliteli ve güvenilir OSGB’dir. Efor OSGB ile Geleceğe GÜVENLE Bakın!