En Çok Görülen İş Kazaları ve Önlemi
İşyerlerinde en çok görülen 5 iş kazaları ve önlemini bugün sizlerle daha yakından bakacağız ve bu kazalardan kaçınmanıza ve engellemenize yardımcı olacak güvenlik ipuçları ve önerileri sunacağız.
1. Kayma, Takılma ve Düşme
Kayma, takılma ve düşme iş yerindeki tüm kişisel yaraların 1/3’ünü oluşturur. ve işçilerin tazminat taleplerinin en önemli sebebidir. Kayma, takılma ve düşme sonucu meydana gelen yaralanma tipleri arasında baş ve sırt yaralanmaları, kırık kemikler, kesikler ve burkulmalar ve çekilen kas rahatsızlıkları sayılabilir.
İşyerinde düşmenin en yaygın nedenleri şunlardır :
- Kayma : Islak veya yağlı yüzeyler, hava şartları, kayan kilimler veya paspaslar ve kaygan zeminler.
- Takılmak ve Düşme: Görüş zayıflığı, zayıf aydınlatma, dağınıklık, buruşuk halılar, kaplanmamış kablolar, düz olmayan yürüme yüzeyleri ve alt çekmecelerin kapanmaması sonucu takılmalar.
Önlem ;
Kayma, takılma ve düşme nedeniyle işyeri kazalarını önlemek için üç anahtar vardır: iyi temizlik, kaliteli yürüyüş zeminleri ve uygun ayakkabılar. Bu unsurların dışında, çalışanlar ofis dışında çalışmaları gerekiyorsa mutlaka sorumlu tutulduğu kişiye bunu bildirmeli. Ayrıca, dağınıklık, tıkanıklık, dökülme veya hasarın meydana geldiği alanları bildirmeleri ve düzeltilmesine teşvik edilmelidir.
2. Hareketli Makinelerle Çalışmak
Güvenliği sağlanmadan çalışan makineler potansiyel olarak bir güvenlik tehlikesidir. Aynı zamanda bu tarz makinelerden vücudu koruma altına almadan çalışmak son derece tehlikedir. Çünkü hareketli makinelerden parçalar ve uçan cisimler vücudumuza temas ettiği halde felaketler doğurabilir.Makine ile ilgili yaralanmaların uzun ve dehşet verici listesi arasında ezilmiş eller ve kollar, kopmuş parmaklar, körlük ve daha kötü durumlar sayılabilir.
Makinelerle çalışıldığı durumda en yaygın olan iş kazası sebepleri şunlardır ;
- Operasyon Noktası : Malzemelerle çalışıldığında kesim yapıldığında,şekillendirme veya sıkıştırma yapıldığı zamanlar
- Güç İletim Aparatı : İşi yapan makinenin enerjisini ileten mekanik sistemin bileşenleri: volanlar, kasnaklar, kayışlar, bağlantı çubukları, kavramalar, kamlar, iğler, zincirler, dişliler.
- Diğer Hareketli Parçalar: Makine çalışırken hareket eden makinenin tüm parçaları: pistonlu, döner ve enine hareketli parçalar, besleme mekanizmaları ve makinenin yardımcı parçaları.
Önlemleri;
Mekanik tehlikeleri önlemedeki altın kural, yaralanmaya neden olabilecek herhangi bir makine parçasının, işlevinin veya işleminin korunması gerektiğini hatırlamaktır. Ayrıca, mevcut tehlikeler kontrol edilmeli veya ortadan kaldırılmalı ve uygun operatör eğitimi ve koruyucu kıyafetler sağlanmalıdır.
3. Ulaşım ve Araçla İlgili Kazalar
Ekipman, araç ve büyük kamyonların bulunduğu yerlerde, araçla ilgili kazalar söz konusu olabilir. Bu kazalar, bir taşıttan düşen, bir araçtan düşen nesnelerin çarpması ve devrilmiş bir aracın altında ezilmesi veya sıkışması sonucu meydana gelebilir. Taşıtla ilgili kazalar, tarım endüstrisindeki ölümcül yaralanmaların en yaygın nedenidir, ancak sanayi veya üretim ortamlarında da aynı derecede felaket olabilir
Araçlar iki ayrı kaza türü vardır ;
- Yol Çalışması : Yol çalışması için çalışan işçiler gerekli önlemler ve tedbir alınmadığı takdirde bir anlık dikkatsizlik araba çarpması sonucu iş kazasına sebebiyet verebilir.
- İş Yerinde : Taşıt ve ekipman operatörleri yaralanabilir veya yayalara zarar verebilir.
Önlemleri;
İşyeri taşımacılığı kazalarından kaçınmak, kimin risk altında olduğunu ve bu kazaların nerede ve ne zaman meydana geldiğini değerlendirmekle başlar.Ancak o zaman araç / işçi yönlendirmesi ve güvenli çalışma sistemleri gibi önleme tedbirleri daha kolay kurulur. Çalışma alanı tasarımına odaklanmalı, yerleşim planları sayesinde yayaları ve araçları her zaman ayırmak ve herhangi bir engel oluşturmamasını sağlamalısınız. Yol tarifleri, hız sınırı gibi işaretleri de kullanmakta son derece fayda vardır.
4. Yangın ve Patlamalar
İşyerlerin de beklenmeyen patlamalar ve yangınlar çoğunlukla hatalı gaz hatları, zayıf boru sistemleri, uygunsuz depolanmış yanıcı malzemeler gibi riskli faktörlerden kaynaklanır. Ortaya çıkan yaralanmalar arasında solunum sistemi hasarı, değişen derecelerde yanıklar ve potansiyel şekil bozukluğu bulunur. Patlamalar ve yangınlar işyeri yaralanmalarının% 3’ünü oluşturur ve malesef olası tüm işyeri kazalarının en yüksek kayıp oranına sahiptir.
Genellikle yangın ve patlamalarla alakalı 4 tür yaralanma vardır ;
- Birincil Patlama Yaralanmaları : Vücut dokuları üzerindeki baskının, kulakları, akciğerleri etkilemesi nedeniyle oluşur.
- İkincil Patlama Yaralanmaları : Uçan nesnelerin yakındaki çalışanlara çarpmasıyla ortaya çıkar.
- Üçüncül Patlama Yaralanmaları : Yüksek enerjili patlamalar, etraftaki malzemelerin savrulması sonucu çoğu çalışanın etkilenmesi
- Dördüncül Patlama Yaralanmaları : Patlama sonucunda meydana gelen her şey: Ezilme, yanma ve zehirli maddelerin solunması
Önlemleri;
Efor OSGB olarak, çalışanların yangın ve patlamadan korunmasına ve kaçınmasına yardımcı olmak için tehlike iletişim standartlarını takip etmelerini önerir . Ayrıca, kimyasallar için malzeme güvenlik bilgi formları el altında bulundurulmalı ve çalışanlar her zaman kişisel koruyucu ekipman giymelidir. Her işyerinde, herkesi tehlikeleri ve acil durumları hızlı bir şekilde bilgilendirmek için açık bir şekilde tahliye edilmiş bir tahliye planı ve etkin bir uyarı sistemi olmalıdır.Çalışanlarınızı korumanın ve işyerinizde ki kaza ve yaralanmaları önlemenin en iyi yolu işyerinizde güvenliğe bütünsel bir yaklaşım getirmekten geçer. Bu, çalışanlarınızın uygun koruyucu ekipmana ve yeterli eğitime sahip olmasını sağlamak anlamına gelir. Aynı zamanda çalışma ortamınız çalışanlarınız için iş sağlığı ve güvenliği unsurlarına harfi harfine uyması gereklidir.
Efor OSGB “HEDEF SIFIR İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI” vizyonu ile çalışarak işyerinizi ve çalışanlarınızı iş kazalarından korumak için gerekli eğitim, tedbir ve denetimleri yapmaktadır.