Akaryakıt İstasyonlarında Çalışanların Güvenliği

Akaryakıt İstasyonlarında Çalışanların Güvenliği

Akaryakıt istasyonları çalışanlar için tehlike ve iş kazalarına açık bir çalışma ortamıdır.Akaryakıt istasyonlarında iş güvenliğini tehdit eden unsurları önceden öngörmek ve duruma göre iş sağlığı ve güvenliği  önlemlerini almak hayati önem taşır. Bu istasyonlardan bilindiği üzere ulaşım amaçlı kullanılan araçların çalışmasını sağlayan sıvıların depolandığı ayrıca oto lastiği, akümülatör ve market hizmetlerinin verildiği yerlerdir. Genel olmasa da bazı akaryakıt istasyonlarında fren sistemi tairatlarının yapıldığı, yıkama yağlama ve araç muayenesi yapılan kısımlar vardır.

Akaryakıt istayonlarındaki çalışanların iş sağlığını tehdit eden birçok iş kazası maruz kalabilir. Akaryakıt istasyonlarındaki diğer çalışanlar, tamirciler sektörde var SPG, benzin, motorin gibi akaryakıt çeşitlerinin, kullanılan araçlar ve gereçlerin, yağlı maddelerin getireceği zararlardan korumalarıdır. İş sağlığı ve güvenliği açısından dikkat edilecek diğer önemli husus ise akaryakıt istasyonları genellikle halka açık alanlar olarak bilinmektedir. Bu nedenler akaryakıt istasyonundaki tehlikelerin aynı şekilde tüketiciyi ve istasyonu ziyaret eden müşterileri de etkileyebilecek olmasıdır.

AKARYAKIT İSTASYONLARINDA İŞ KAZALARI

Akaryakıt İstasyonlarında Kimyasal Tehlikeler

Motorların yüksek seviyede zehirleyici gazları, egzoz gazları renksiz ve kokusu gaz olan karbonmonoksit taşır. Kapalı alanlarda motor çalışır durumda bakımı olurken, çalışanlar karbonmonoksit gazını solumak zorunda olabilirler. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk ortaya çıkan belirtiler mide bulantı, yorgunluk hissi, baş ağrısı ve nezle halidir. Hatta uzun bir zaman karbonmonoksit solumak ölüme sebebiyet verebilir. Akaryakıt istasyonlarında bir diğer zehirlenme riski motorin, ısıtma yağı, benzin ve gaz yağı buharlarıdır. Bu gibi maddelerin uzun zamanlarda ve çok miktarda solunması vaziyetinde baş ağrısı,bulantı yaşatır ve boğazı,burnu gözleri tahriş eder.

Benzinin tanklardan hortumlanması işlemi yapılırken vakum olarak ağzın kullanılması durumunda benzinin içeriğindeki hidrokarbonlar doğrudan ciğerlere ulaşır ve bu benzin içmekten 200 kat daha zararlıdır. Bu işlemi sürekli yapan bir çalışanda zatürre* görülebilir. İleri aşamalarında akciğer ödemlerinde kanama, ciddi sağlık sorunlarına ve ölüme neden olabilir.
Benzin insan sağlığını etkileyen çok tehlikeli bir maddedir. Benzinin içeriğinde benzen vardır bu durum benzen buharını soluyan çalışanlar kanser hastalığının olması riskini arttıran unsurlardan biridir. Çoğu benzin çeşitlerinde benzen sıvısı olmaktadır. Ama bu buhara kısa sürelerde maruz kalan çalışanlarda kanser olma olasılığı artmaz.

Pompa kısımlarında çalışanlar ise yakıtı araca boşaltırken işler esnasında mutlaka koruyu eldivenini kullanmalıdır. Aksi takdirde tehlikeli içeriğe sahip olan benzin çalışanın eline temas ettiğinde iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden unsurlar ortaya çıkabilir. Özellikle dermatit ve diğer cilt hastalıklarına sebep olmaktadır.

Akaryakıt istasyonlarında çalışanların güvenliği korumak için gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmalıdır. Güvenlik çeperi genişletilmelidir. Çalışanların sağlığını korurken aynı zamanda akaryakıt istasyonları halka açık alanlar olduğu için bireylerinde güvenliğini kontrol altına almalısınız.

Akaryakıt İstasyonlarında Fiziksel Tehlikeler

Akaryakıt istasyonlarında fiziksel hareketlerin yapılması gereken iş yükü oldukça fazladır. İş güvenliğini tehdit eden hareketler şunlardır; Depo tanklarının giriş kapaklarının çıkarılması, SPG tüplerinin taşınması, temizleme sıvılarının bulunduğu büyük muhafazaların taşınması gibi ağır yüklerin hareketini gerektiren işleri yapan çalışanlarda kas ve iskelet sistemi hastalıkları görülebilir.

Akaryakıt İstasyonlarında İş Güvenliği

Kapalı ortamlarda çalışmalarda eğer ortam havzasına zehirli kimyasal buharları yayılıyorsa, bu duruma uygun havalandırma sistemi kullanılmalıdır. Ve ortamın havası temizlenmelidir. Eğer kapalı bir ortamda motor çalıştırılmak zorunda ise,çalıştırılacak arasın egzoz dumanını taşıya bir boru sistemi olmalı ve alana karbonmonoksit çıkışı olmadığından emin olunmalıdır.

Akaryakıt istasyonları yangın tehlikesine oldukça müsait bunu önlemek için yıldırım düşmesine karşı önlem olarak mutlaka paratoner bulundurulmalıdır. Olağan bir durumda gaz sızması durumda bunu tespit edebilecek sızıntı algılayıcı sistemler kullanılarak, sızan gaza ısı kaynağına ulaşmadan önce müdahale edilebilir. Akaryakıt istasyonu çevresinde kuru otlar yada çabucak yanabilecek malzemeler yer almamalıdır. Ek olarak akaryakıt istasyonu yakınlarında açık ateş kesinlikle yasaktır ve kullanılmamalıdır.

Elektrik sebepli yangınları önlemek için elektrik yanıcı,patlayıcı ve elektrik panoları malzemelerin yakınlarında bulunmamalıdır. Pompa sistemleri, tanklar ve diğer ekipmanın statik elektrik birikmesine karşı yüzey topraklaması yapılmalıdır.

Akaryakıt istasyonlarında güvenlik kurallarının eksiksiz olarak yerine getirebilmesi için trafik akışının düzgünce sağlanabilmesi, iş sağlığı güvenlik kurallarının herkes tarafından bilinmesi için uygun görülen yerlere güvenlik işaretleri konulmalıdır.

İstasyon içindeki hız limiti, araçların takip etmeleri gereken yollar, istasyon içerisinde sigara içilmeyeceği gibi bilgilerin belirtildiği levhalar sayesinde müşteriler istasyon güvenliğini tehdit edecek davranışlarda bulunmayacaklardır.

Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı:

Akaryakıt istasyonlarında bulunması gereken kişisel koruyucu donanım malzemeleri mutlaka olmalıdır. Akaryakıt istasyonlarında çalışanların derilerini kimyasal yanıklarından, yakıtlardan korumaları gerekir. Bu nedenle, akaryakıt istasyonu çalışanı hangi işi yaparken hangi kişisel koruyucuyu kullanması gerektiğini bilmelidir.

• Takılıp düşme tehlikesinin olduğu alanlarda kaymaz tabanlı ve parmak koruyuculu iş güvenliği ayakkabıları giyilmelidir. İşyerinde her zaman kaymaz ayakkabılar giyilmelidir.
• Kimyasalların buharlarına, toz ve dumana sunuk kalınacak bir iş yapıldığı durumlarda solunum yolu koruyucuları kullanılmalıdır.
• Kimyasal maddelerin el ile temasının gerçekleşebileceği işler yapılırken, çalışanlar yapılan işe ve kullanılan kimyasala uygun eldivenler kullanmalıdır.

EFOR OSGB

isggm