
Afet ve Acil Durum Servisleri Nelerdir?
Meydana gelebilecek kaza, olay, acil durumlar ve afetlerde görev alacak servislerinin görev ve sorumluluklarını doğru bilip ilgili servisi zamanında bilgilendirip doğru bilgiler vererek yapılacak müdahalenin zamanında ve etkin olması sağlanabilir. Bir trafik kazası olduğunda sağlık kuruluşunu arayıp,
- Kazanın nerede olduğunu
- Kaç kişinin yararlandığını ve yaralanma şekillerini
- Yolların durumunu biliyorsak hangi yönden gelmelerini
- İletişim bilgilerimizi doğru vermeyi, söylemeliyiz. Bununla birlikte trafiğin akışının düzenli olmasına yardımcı olmak da birçok yeni kazanının olmasını engelleyip birçok insanının hayatını kurtarmaya yardımcı olmuş oluruz.
Afet ve acil durum servisleri dendiğinde ise ilk aklımıza gelenler ise şunlardır :
- Sağlık kuruluşu -112
- İtfaiye
- Afet Acil Durum Müdürlüğü (Arama kurtarma birlikleri)
- Polis/Jandarma
- Diğer yardımcı servisler (su, elektrik, ulaşım)
Afet ve Acil Durum Servislerinin Görevleri Nelerdir?
- Sağlık Kuruluşu- 112- Kazazede ve yaralılara gerekli müdahalenin yapılması ve sağlık kuruluşuna zamanında ulaşmasını sağlamak.
- İtfaiye Yangına karşı işletme/kurumların hazırlıklarını denetleyip olası yangınlarda müdahale etmek ve arama kurtarma hizmetlerini yapmak.
- Afet Acil Durum Müdürlüğü (Arama Kurtarma Birlikleri) İl genelinde halkın bilinçlenmesine yönelik afet acil durum eğitimleri yapmak, Afet acil durumlarla ilgili planlamalar yapmak, Sivil savunma planlarını, Sabotaj planları ve diğer planları onaylamak. İl genelinde, komşu ilerde ve ulusal afet durumlarında gerekli müdahaleyi ve diğer resmî ve gönüllü ekiplerin organizasyonunu yapmak.
- Polis/Jandarma Günlük yaşantı içerisinde asayişin sağlanması, trafiğin akışının sağlanması ve kimlik kontrolü yaparlar. Bu servisler aynı zamanda afet ve acil durumlarda afet gölgesinin güvenliğini, müdahale ekiplerinin ulaşımına yardımcı olmak ve dağıtımı yapılacak yardımların bir düzen içerisinde dağıtılmasını sağlarlar.
- Diğer Yardımcı Servisler (Su, Elektrik, Ulaşım) Afet ve acil durumlar meydana geldiğinde gerek müdahale ekiplerinin gerekse afetzedelerinin zarar görmelerini engellemek için elektriklerin kesilmesi, su taşkınlarının önlenerek enkaz altındaki yaralıların boğulma ya da elektrik çarpmalarını önlediği gibi yolların açık tutulması gibi birçok konuda yardımcı olmaktadır.
Efor OSGB İstanbul; Tecrübeli İş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleriyle İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinizde kaliteli ve güvenilir OSGB’dir.